Sindbadsi's Blog

ноември 11, 2019

Германският външен министър Хайко Маас в статия за Der Spiegel: Искаме и се нуждаем от НАТО

Filed under: Uncategorized — sindbadsi @ 1:10 pm

Германският външен министър Хайко Маас в статия за Der Spiegel: Искаме и се нуждаем от НАТОСнимка: Информационна агенция „Фокус“

Берлин. Каква роля трябва да играе Германия в конфликта в Сирия, как Европа може да включи Великобритания като външнополитически партньор и прав ли е държавният глава на Франция Еманюел Макрон в твърдението си за „мозъчна смърт“ на НАТО? Отговор на тези въпроси се опитва да даде министърът на външните работи на ФРГ Хайко Масс (ГСДП) в статия за германското издание Der Spiegel.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

Президентът на САЩ изтегли войските си от Североизточна Сирия, без да вземе предвид най-близките си партньори. Турция се намеси, игнорирайки предупрежденията от Европа и САЩ. Френският президент обяви „мозъчна смърт“ на НАТО. Всичко това се случва в рамките на няколко дни, сякаш световната история тече на бързи обороти. Ситуацията повдига основни въпроси – надеждността на нашите партньори, силата на нашите съюзи, сигурността на страната ни и правилния път към бъдещето.
Тридесет години след падането на Берлинската стена не се стигна до край на историята; бъдещето изглежда по-отворено, по-непредсказуемо, по-несигурно от всякога. Въпросът Изток-Запад отдавна е престанал да бъде въпрос на Вашингтон, но е въпрос на световната политика – без значение кой управлява в Белия дом. Такава е ситуацията по света. Следователно е добре и правилно тези дни Германия да обсъжда все по-активно външната си политика.
За какво става въпрос? Вече не е съвсем очевидно, че живеем в мир и сигурност. През последните години все по-често се говори: Германия трябва да поеме повече отговорност за мира и сигурността в света. В този исторически момент виждаме, че отвъд тази задача има втори, още по-належащ въпрос: трябва да поемем отговорност за запазването на собствената си сигурност – тази в Европа и в Германия изобщо.
Ето защо политическият въпрос е централен за международната рамка, която изграждаме, за да запазим мира и сигурността за Европа и страната ни в бъдеще. Тук са важни три точки:
Първо, Макрон е прав в поставянето на силна и суверенна Европа в центъра на своето мислене. В бъдеще ние, европейците, ще трябва да поемем много по-голяма отговорност за нашата безопасност. Ето защо заедно с Франция работим усилено за изграждането на Европа, която сътрудничи много по-тясно заедно в политиката за сигурност. Договорът от Аахен, все по-тясното сътрудничество в развитието на уменията, инициативата за намеса, укрепването на гражданското управление на кризи са основни етапи в този процес. Предстои тежка политическата работа, особено за предстоящото ново ръководство на ЕС.
Второ, тъй като заедно най-добре можем да постигнем целта за силна и суверенна Европа, трябва да намерим общ път с нашите френски приятели. За Германия е ясно: ще бъде грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа ще могат да се защитят ефективно. Това наскоро бе потвърдено от руското нарушение на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Външна политика и политика за сигурност без Вашингтон би била безотговорна, разединяването на европейската и американската сигурност е опасно начинание. НАТО ще ни трябва за дълги години занапред. Този съюз означава споделяне на тежестта, международно сътрудничество, многостранност. И ако един ден Европа бъде в състояние да защити собствената си сигурност, тогава трябва да продължим да се стремим към запазване на НАТО. Да, искаме силна и суверенна Европа. Но тя ни е необходима като част от силно НАТО, а не с цел замяна на Алианса.
Трето, не трябва да разделяме европейците по въпроса за сигурността. Германия не може да има специални пътища. Нашите съседи в Полша и балтийските държави могат да се доверят на това, че ние приемаме техните нужди в областта на сигурността толкова сериозно, колкото нашите собствени. Стъпвайки върху техните глави, Европа – такава, от каквато се нуждаем, няма да успее. Напротив, нашите източни съседи биха се насочили в бъдеще към двустранни връзки със САЩ. Следователно, да, силна и суверенна Европа е проект, в който Германия и Франция са се врекли. Но не и в тази, след която няма да оставим никого след себе си.
В тези драматични времена трябва да се придържаме към идеята за силна Европа – не като приемник, а като двигател за съживяване на трансатлантическия съюз. Не просто като германско-френски проект, а като усилия за сътрудничество на всички европейци. Само тогава ще има реална сигурност за Европа. Германия като страна в центъра на Европа трябва да играе основна, посредническа и балансираща роля по този въпрос – в Европа и по отношение на САЩ. Ако не поемем тази роля, няма кой друг да го направи. Това, че днес сме гласът на разума, е най-важната ни отговорност в областта на външната политика и сигурността.
Работим по този въпрос конкретно – например в украинската криза, като подкрепяме конституционния процес в Сирия, запазването на споразумението за ядрената програма на Иран, за стабилизиране на размирния Сахел, в преговорите за прекратяване на огъня в Либия.
Идея, върху която работя с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и която за мен е в центъра на германското председателство на ЕС, е Европейският съвет за сигурност. Нуждаем се от такъв орган като място, в което европейците обединяват своята работа по външната политика и политиката на сигурност, в рамките на институционалната структура на Европейския съюз и дори извън него. Великобритания трябва да бъде част от тази структура, дори ако напусне ЕС. И Вашингтон трябва да бъде важен партньор. Тук можем да създадем ядрото на бъдещата европейска външна политика и политика на сигурност, от която се нуждаем в тези бурни времена.

Превод и редакция: Тереза Герова

© 2019 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция „Фокус“!


Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.